sebek kucharek

sebek kucharek

Kucharz
[Przepisów: 18]

Mielońce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najprostsze mielone na świecie...i zawsze wychodzi :)

Mielońce

Składniki:

Mielońce

 

  • 0,5 kg łopatki na mielone(najlepiej samemu zmielić)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 bułki - 50g (normalne bułki takie jak z prawdziwej piekarni, nie "dmuchane" co to można kupić w hipermarkecie i dobrze smakuje na pierwszy dzień).
  • sól, pieprz
  • bułka tarta lub otręby
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mielońce
Bułki namocz. Mięso zmiel. Do miski dodaj mięso drobno posiekaną cebulę, jajko, bardzo mocno odcedzone bułki, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj tak długo, aż masa będzie spójna i lepka, a wyglądem będzie przypominać metkę, którą można kupić w sklepie. Zwilż dłonie i formuj kotlety wielkości dłoni, każdego obtocz w bułce lub otrębach. Smaż na margarynie, na średnim ogniu aż będą rumiane. Smacznego

Tagi:

jajko tarta jajka