darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Mielone bez smażenia z kaparami i serem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kotleciki z mięsa mielonego z kaparami i dziugasem bez smażenia

Mielone bez smażenia z kaparami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone bez smażenia z kaparami i serem

 

  • 0,5 kg zmielonej łopatki
  • 1/2 cebuli
  • kawałeczek sera dziugas
  • kapary
  • 1 łyżka buki tartej
  • 1/2 łyżki sklarowanego masła
  • przyprawy: sól, zioła prowansalskie, papryka ostra w proszku

Sposób przygotowania:

Mielone bez smażenia z kaparami i serem
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Do miski włożyć mięso, dodać cebulę, bułkę tartą i przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszać mięso i ewentualnie doprawić więcej. Ser pokroić w drobną kostkę. Z mięsa formować płaskie kotlety, włożyć 1 kapara i kawałeczki sera, zamknąć i uformować kulkę. Ułożyć kotleciki w naczyniu żaroodpornym (nie natłuszczać formy!) i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 30-40 minut.
Mielone bez smażenia z kaparami i serem
cebulkę podsmażamy delikatnie na sklarowanym maśle
Mielone bez smażenia z kaparami i serem
do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę i przyprawy
Mielone bez smażenia z kaparami i serem
w środek kotlecika wkłądamy ser i kapara
Mielone bez smażenia z kaparami i serem
uformowane kotleciki ułoyć w naczyniu żaroodpornym