eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Mielone Eli ze śledziem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Trochę poeksperymentowałam i do kotletów mielonych dodałam solonego śledzia. Wyszły pyszne kotlety mielone.

Mielone Eli ze śledziem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone Eli ze śledziem

 

  • 1/2 kg mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duży płat śledzia solonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone Eli ze śledziem
Śledź drobniutko posiekać bez moczenia. Cebulę obrać z łupinki i drobno posiekać. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Bułkę zalać wodą. Miękką bułkę odcisnąć z wody. Mięso włożyć do miski,dodać posiekanego śledzia,cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę,jajko i pieprz. Całość wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym,żeby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Mielone Eli ze śledziem
Śledź drobniutko posiekać bez moczenia...
Mielone Eli ze śledziem
Mięso włożyć do miski,dodać posiekanego śledzia,cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę,jajko i pieprz.
Mielone Eli ze śledziem
Wszystkie składniki kotletów mielonych wymieszać.
Mielone Eli ze śledziem
Z masy mięsnej formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.