Gosia123

Gosia123

Kucharz
[Przepisów: 10]

Mielone gyros z sosem serowo-czosnkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli znudziły Wam się zwykłe mielone proponuję na obiad kotlety mielone o posmaku gyrosa z aksamitnym sosem.

Mielone gyros z sosem serowo-czosnkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone gyros z sosem serowo-czosnkowym

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mielone gyros z sosem serowo-czosnkowym
Łopatkę umyć, osuszyć, zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Do mielonego dodać cebulę, czosnek, jajko, bułkę oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Z masy formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano, na rozgrzanym oleju. Sos: do garnuszka wlać śmietanę, dodać ser pokrojony na mniejsze części, przyprawić do smaku. Na wolnym ogniu, cały czas mieszając podgrzewać śmietanę do czasu rozpuszczenia się sera. Gdy ser połączy się ze śmietaną dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany rozmaryn. Jeszcze chwilkę gotować na małym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Mielone podawać polane sosem. Najlepiej smakują z ziemniaczkami i lekką surówką. Smacznego!
Mielone gyros z sosem serowo-czosnkowym
przygotowanie masy na kotlety
Mielone gyros z sosem serowo-czosnkowym
Formowanie ktletów mielonych
Mielone gyros z sosem serowo-czosnkowym
gotowy sos