Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mielone kotleciki z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kotleciki z mielonej wieprzowiny z dodatkiem tartej świeżej kalarepki... Propozycja na szybki w przygotowaniu, smaczny obiad...

Mielone kotleciki z kalarepką

Składniki:

Mielone kotleciki z kalarepką

 

  • 50 g czerstwej pszennej bułki
  • 1/2 kalarepki
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone kotleciki z kalarepką

Etap 1

Mielone kotleciki z kalarepką
Czerstwa pszenna bułka namoczona w wodzie.

Bułkę namoczyć w wodzie.

Etap 2

Mielone kotleciki z kalarepką
Obrana i starta na tarce o dużych oczkach kalarepka.

Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 3

Mielone kotleciki z kalarepką
Mięso z dodatkiem pokrojonej cebuli kalarepki jajka bułki i przypraw.

Mięso przełożyć do miski. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, tartą kalarepkę, odciśniętą z wody bułkę, jajko, czosnek, przyprawę w płynie i trochę pieprzu.

Etap 4

Mielone kotleciki z kalarepką
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszane.

Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

Etap 5

Mielone kotleciki z kalarepką

Z mięsnej masy formować niezbyt duże, owalne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej, kłaść na rozgrzany na patelni olej.

Etap 6

Mielone kotleciki z kalarepką

Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.