olusia18

olusia18

Kucharz
[Przepisów: 9]

Mielone kotleciki z soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotleciki świetnie nadają sie na rodzinne spotkania.

Mielone kotleciki z soczewicą

Składniki:

Mielone kotleciki z soczewicą

 

  • 1\2 kg. mielonego mięsa
  • 2 średnie cebule
  • 30 dag. soczewicy
  • 1\2 kg. wędzonego boczku
  • przecier pomidorowy
  • sół,pieprz
  • olej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Mielone kotleciki z soczewicą
1. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie ( 20 min.), a następnie gotujemy do miękkości (15-20 min.).
2. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy podłużne kotleciki. Owijamy cieńkimi plastrami boczku i smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż boczek się zrumieni.
3. Kotleciki wyjmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy drugą pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy soczewicę i przecier. Doprawiamy i dusimy na małym ogniu 5-15 minut. Kotleciki układamy na talerzu i polewamy sosem. Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Kotleciki w plastrach boczku możemy spiąć wykałaczkami.