anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Mielone kotlety wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Wieprzowe kotlety mielone, to klasyka polskiej kuchni, ulubione i często robione danie w wielu domach.

Mielone kotlety wieprzowe

Składniki:

Mielone kotlety wieprzowe

 

  • karczek wieprzowy - 1/2 kg
  • jajko – 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • bułka pszenna - 1/2 szt.
  • sól morska – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny świeżo mielony - 1/3 łyżeczki
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • tymianek – 1/2 łyżeczki
  • zimna woda - 1/4 szklanki

 

  • PONADTO:
  • olej – do smażenia
  • bułka tarta – do panierowania
  • mleko – do namoczenia bułki

Sposób przygotowania:

Mielone kotlety wieprzowe

ETAP 1:

Mielone kotlety wieprzowe
Podsmażoną cebulę odstawić do przestygnięcia.

Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć na małej ilości oleju. Odstawić do przestygnięcia. Pół małej bułki namoczyć w mleku.

ETAP 2:

Mielone kotlety wieprzowe
W misce zmielone mięso wieprzowe z przyprawami.

Mięso zmielić na średnich oczkach maszynki do mielenia mięsa.

ETAP 3:

Mielone kotlety wieprzowe
Do mięsa mielonego dodać pozostałe składniki.

Do zmielonego mięsa dodać przestudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z mleka bułkę, roztrzepane jajko, zimną wodę i przyprawy. Całość wymieszać i bardzo dokładnie wyrobić.

ETAP 4:

Mielone kotlety wieprzowe
Kotlety smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

Z mięsa formować kotlety, panierować je w bułce tartej i przełożyć na silnie rozgrzaną patelnię, krótko obsmażyć z obu stron. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć kotlety na złoty kolor.

Tagi:

danie mięso