renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Mielone nadziane kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taka odmiana do tradycyjnych mielonych. W środku mieści się różyczka kalafiora. A do tego pyszny sos z suszonych grzybów.

Mielone nadziane kalafiorem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mielone nadziane kalafiorem

 

  • 600 gram mielonego udźca z indyka
  • 1 mała bułka grahamka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki papryki wędzonej mielonej
  • szczypta chili
  • różyczki kalafiora ok 10 sztuk
  • dodatkowo:
  • 3 łyżki mąki orkiszowej do obtaczania
  • olej do smażenia
  • na sos:
  • 150 g grzybów suszonych,
  • śmietana ok 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mielone nadziane kalafiorem

Etap 1

Mielone nadziane kalafiorem
mięso mielone z resztą składników dobrze wymieszać.

Mięso mielone , namoczoną bułkę (lekko odciśniętą), jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy podane w przepisie razem wymieszać i dobrze wymieszać.

Etap 2

Mielone nadziane kalafiorem
Różyczki kalafiora dobrze umyć i osuszyć.

Różyczki kalafiora umyć i osuszyć. Na talerzu przygotować mąkę do obtaczania i na patelni rozgrzać olej.

Etap 3

Mielone nadziane kalafiorem
Kalafiorki zawijać w masę mięsną w kształt kotlecika.

Nabierać mięso, układać na nim kalafior i zawijać w kształt kotlecika.

Etap 4

Mielone nadziane kalafiorem
Kotleciki kalafiorowe obtaczać dokładnie w mące.

Kotleciki obtaczać w mące. W między czasie przygotować sos: grzyby gotować w lekko osolone wodzie przez ok 50 minut. Doprawić pieprzem i jeszcze solą i śmietaną.

Etap 5

Mielone nadziane kalafiorem
Smażyć kotleciki na rozgrzanym oleju dokładnie z każdej strony.

Smażyć kotleciki na rozgrzanym oleju dokładnie z każdej strony. podawać z sosem grzybowym, można posypać natką pietruszki.