monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Mielone Ogra

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Czemu Ogra?:) ponieważ kolor zielony przeważa w tym daniu:) kotleciki bardzo smaczne zapraszam:))

Mielone Ogra Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone Ogra

 

  • 300 g mielonego z łopatki
  • 100 g cukinii
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 8 cm pora
  • 4-5 listków świeżej bazylii
  • 3-4 różyczki ugotowanego brokuła ( w zależności od wielkości)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki razowej
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki wody
  • sól,pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do mielonego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone Ogra
Cukinię umyć i zetrzeć na dużych oczkach. Lekko odcisnąć ze soku. Przełożyć do miski. Szczypior opłukać,osuszyć i pokroić na kawałki o grubości około 1 cm. Wypłukany por pokroić w małą kostkę. Bazylię ( z domowego parapetu:)) pokroić drobno. Dodać do miski. Wrzucić mięso mielone,dodać przyprawy,jajko oraz mąkę. Wymieszać. Dodać wodę i stopniowo dodawać bułkę i wyrabiać masę mięsną. Powinna być zwarta ale nie zbita. Odłożyć masę na co najmniej godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa uformować placuszek i ułożyć na nim ugotowane różyczki brokuła,zlepić w roladkę. Smażyć na rumiano z obu stron stale obracając aby mięso się nie przypaliło. Odsączyć na ręczniku przed podaniem. Smacznego!
Mielone Ogra
do miski zetrzeć cukinie dodać szczypior i por
Mielone Ogra
na kotleciku położyć brokuł i zlepić mięso