reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Mielone opienki pasteryzowane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Taką powiedzmy pastę można wykorzystać do uszek, krokietów czy pasztecików. Pycha!!

Mielone opienki pasteryzowane

Składniki:

Mielone opienki pasteryzowane

 

  • 1500g opieniek

 

  • 1/4 szklanka octu

 

  • 1 szklanka oleju

 

  • 1 płaska łyżeczka soli

 

  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

 

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

 

Sposób przygotowania:

Mielone opienki pasteryzowane
Grzyby myjemy w ciepłej wodzie z dodatkiem soli. Zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez 1 minutę, odcedzamy- czynność tą powtarzamy. Zalewamy po raz trzeci i gotujemy grzyby przez 15 minut Grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, olej i ocet- ciągle mieszając podgrzewamy grzyby na małym ogniu. Robimy to przez 20-25 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy dwukrotnie ( dzień po dniu) przez 20 minut.