Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mielone szaszłyki z salsą truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybkie i smaczne szaszłyki z mięsa mielonego z owocowym dodatkiem.

Mielone szaszłyki z salsą truskawkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone szaszłyki z salsą truskawkową

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz do smaku
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżeczki oliwy lub oleju
  • 10 dkg świeżych truskawek
  • odrobina soli

Sposób przygotowania:

Mielone szaszłyki z salsą truskawkową
Do mięsa (ja użyłam zmielonej szynki wieprzowej) dodać wyciśnięty czosnek, curry, pieprz i przyprawę w płynie. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa formować niezbyt grube wałeczki, nadziewać je na patyczki do szaszłyków, lekko docisnąć. Tak przygotowane mięso kłaść na rozgrzany grill. Grillować na rumiano z każdej strony. W czasie pieczenia mięsa na grillu przygotować salsę truskawkową. W tym celu cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Oliwę (lub olej) wymieszać z cukrem, musztardą i octem na gładki sos. Do sosu dodać cebulę, wymieszać i na chwilę odstawić. W tym czasie umyć i odszypułkować truskawki, pokroić je w kostkę. Truskawki dodać do sosu z cebulą, wymieszać. Szaszłyki z mięsa mielonego podawać z przygotowaną salsą truskawkową.
Mielone szaszłyki z salsą truskawkową
Zmielona szynka wieprzowa z dodatkiem przypraw.
Mielone szaszłyki z salsą truskawkową
Przygotowane szaszłyki z mięsa mielonego na grillu.
Mielone szaszłyki z salsą truskawkową
Salsa przygotowana z cebuli i truskawek z sosem.
Mielone szaszłyki z salsą truskawkową
Nic dodać nic ująć - po prostu super Fairy.