BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Mielone w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niby zwyczajne mielone, a jednak niezwykłe - ciasto francuskie dodaje temu daniu wykwintności.

Mielone w cieście francuskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone w cieście francuskim

 

  • ciasto francuskie (najlepiej gotowe)
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, przyprawy do mięsa
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Mielone w cieście francuskim
Warzywa (cebulę i paprykę) kroimy w kostkę i dodajemy do doprawionego według uznania zmielonego mięsa. Dorzucamy jajko i zagniatamy na jednolitą masę. Dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej, żeby masa stała się zwarta. *** Ciasto francuskie kroimy na paski (wzdłuż krótkiego boku). Wychodzi ok. 10 pasków z jednego płatu. Bierzemy cztery paski i układamy na blacie w kształt kratki. Na ciasto dajemy rozpłaszczoną kulkę mięsa. Zakładamy paski z ciasta na krzyż i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - łączeniem do dołu. Smarujemy ciasto jajkiem roztrzepanym z mlekiem. *** Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach.
Mielone w cieście francuskim
Spłaszczoną kulkę z mielonego mięsa układamy na paskach ciasta francuskiego
Mielone w cieście francuskim
Paski z ciasta zakładamy w kratkę i zlepiamy na wierzchu
Mielone w cieście francuskim
Kotleciki układamy na blasze łączeniem do dołu, smarujemy jajkiem i zapiekamy