msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Mielone w sezamie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne kotleciki mielone w panierce z bułki tartej i sezamu.

Mielone w sezamie. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone w sezamie.

 

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża bułka sucha
  • mleko do namoczenia bułki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka (do mięsa)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mielone w sezamie.
Bułkę suchą namoczyć w mleku .Miękką odcisnąć dobrze i rozdrobnić.Włożyć do mięsa mielonego ,wbić 2 jajka.Doprawić solą,pieprzem ziołowym,natką pietruszki i tymiankiem.Dosypać bułkę tartą i wyrobić ręką masę mięsną, by równomiernie połączyły się z smaki. Przygotować panierkę. Na jednej miseczce dać mąkę pszenną, na drugiej rozbić i roztrzepać jajka a na trzeciej wymieszać bułkę tartą z sezamem. Nabierać ręką małe kawałki mięsa, toczyć w rękach kulki i obtaczać je w mące. Rozgrzać na patelni olej. Kulki mięsne kolejno panierować w jajku i mieszance bułki i sezamu,lekko spłaszczać i smażyć na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Uważać, by panierka się nie przypaliła. Następną porcję kotlecików smażyłam na świeżym oleju, by ziarenka sezamu z poprzedniego smażenia i się nie przypalały i w wyniku tego popsuły by smak kolejnych kotletów. Kotlety zdjąć z patelni np. do blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia .Włożyć do piekarnika. Gdy usmażymy już wszystkie kotlety pieczemy je jeszcze w termoobiegu przez ok.30 minut w 175 stopniach. Z tej porcji otrzymałam 33 sztuki smacznych kotlecików.
Mielone w sezamie.
Do mięsa mielonego wbijamy jajka,dodajemy przyprawy.
Mielone w sezamie.
Bułkę czerstwą moczymy dobrze w mleku.Odciskamy i dodajemy do mięsa.
Mielone w sezamie.
Z mięsa formujemy małe kotleciki i panierujemy w mące,jajkach i bułce z sezamem.