Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Mielone wieprzowo wołowe z czosnkiem i cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kotlety mielone wieprzowe z dodatkiem wołowiny to świetna kompozycja mięska a w połączeniu z czosnkiem i cebulą są bardzo pyszne.

Mielone wieprzowo wołowe z czosnkiem i cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone wieprzowo wołowe z czosnkiem i cebulą

 

  • 400 g wieprzowej łopatki
  • 200 g wołowiny bez kości
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone wieprzowo wołowe z czosnkiem i cebulą
Mięso wieprzowe i wołowe myjemy i osuszamy, mielimy w maszynce co mielenia. Cebule i czosnek obieramy, cebulę mielimy a czosnek siekamy drobniutko. Czerstwą bułkę moczymy i odciskamy. Do miski przekładamy zmielone mięsa, cebule i czosnek oraz odciśniętą czerstwą odciśniętą bułkę i wbijamy jajko mieszamy - doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać bułkę tartą by masa mięsna nie była za luźna. Z masy mięsnej formujemy kotlety które obtaczamy w bułce tartej. Smażmy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z dwóch stron.
Mielone wieprzowo wołowe z czosnkiem i cebulą
Etap 1 mięsa oraz cebule mielimy w maszynce do mięsa
Mielone wieprzowo wołowe z czosnkiem i cebulą
Etap 2 dodajemy pozostałe składniki do mięsa i wyrabiamy masę
Mielone wieprzowo wołowe z czosnkiem i cebulą
Etap 3 kotlety obtaczamy w bułce tartej