czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Mielone z grilla z brokułem i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na grillu możemy przygotować cały obiad, nie tylko kiełbaskę, ale kotlety, warzywa i ziemniaki, warto przyrządzić taki obiad.

Mielone z grilla z brokułem i ziemniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone z grilla z brokułem i ziemniakami

mielone:

  • ok. 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 30 dkg boczku w plasterkach
  • 10 dkg sera żółtego

brokuł:

  • 1/2 średniego brokuła
  • marynata:
  • 4-5 łyżek oleju lub oliwy
  • 1 łyżka kaparów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • sól, pieprz

ziemniaki:

  • ok. 1/2 kg drobnych, młodych ziemniaków
  • 3-4 łyżki oleju
  • świeże zioła, u mnie lubczyk, oregano, szałwia i koperek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mielone z grilla z brokułem i ziemniakami
Cebulę posiekać, dodać do mięsa mielonego razem z jajkiem i przyprawami. Ser żółty pokroić w grubsze plastry i wokół każdego plastra formować kotleta. Na koniec kotlety zawinąć w plasterki boczku

Składniki marynaty do brokuła wymieszać z rozdrobnionymi kaparami. Brokuła przekroić na pół i natrzeć marynatą, a następnie zawinąć w folię aluminiową.

Ziemniaczki oskrobać i wrzucić do osolonej wody, gotować około 10 minut od zagotowania. Zioła drobno posiekać, wymieszać z olejem, solą i pieprzem. Wymieszać z ziemniakami. Kotlety, brokuła i ziemniaki wyłożyć na lekko natłuszczoną aluminiową tackę i grillować około pół godziny na średnim ogniu.

Kotlety podawać z brokułem i ziemniaczkami.
Mielone z grilla z brokułem i ziemniakami
Grillowany brokuł jest chrupiący i zdrowszy niż z wody
Mielone z grilla z brokułem i ziemniakami
Młode ziemniaki z ziołami smakują smakowicie grillowane