jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mielone z kaszą i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To ciekawy sposób by uatrakcyjnić zwykłe kotlety. Robi się je bardzo szybko, więc często goszczą u mnie w domu.

Mielone z kaszą i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z kaszą i kapustą

 

  • Składniki:
  • Około 60 dag świeżej białej kapusty,
  • 60 dag mielonego mięsa,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • Sól,
  • Olej do smażenia,
  • Bułka tarta do panierki,
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Mielone z kaszą i kapustą
Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. W dalszej kolejności dokładamy pokrojoną cebulę, jajka, kaszę oraz kapustę. Całość starannie łączymy ze sobą. Ewentualnie jeszcze doprawiamy. Z gotowej masy formujemy średniej wielkości kotlety. Uformowane obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Mielone z kaszą i kapustą
kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Mielone z kaszą i kapustą
Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
Mielone z kaszą i kapustą
W dalszej kolejności dodajemy jajka oraz pozostałe składniki
Mielone z kaszą i kapustą
kotlety smazymy z obu stron do zrumienienia.