Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Mielone z kurczaka z zieloną pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne drobiowe kotleciki z natką pietruszki to świetny pomysł na szybki obiadek

Mielone z kurczaka z zieloną pietruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z kurczaka z zieloną pietruszką

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała cebulka dymka
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułeczka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Mielone z kurczaka z zieloną pietruszką
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i mielimy, na koniec mielenia dodajemy cebulkę dymkę aby również ją zmielić. Czerstwą bułeczkę namaczamy, odciskamy o dodajemy do mięsa, następnie dodajemy garść natki pietruszki najlepiej świeżej oraz sól, pieprz i odrobinę bułki tartej aby mięsne ciasto nie było zbyt luźne - wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.
Mielone z kurczaka z zieloną pietruszką
do miski przekłądamy mięso z jajkiem, bułką, przyprawamy oraz pietruszką
Mielone z kurczaka z zieloną pietruszką
wszystko wyrabiamy na jednolitą mięsną masę
Mielone z kurczaka z zieloną pietruszką
z uzyskanego farszu formujemy kotleciki które obtaczamy w bułce
Mielone z kurczaka z zieloną pietruszką
Kotleciki pieczemy na małym ogniu na złoty kolor