madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Mielone z młoda kapustą i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przypominają gołąbki ale mniej pracy z nimi po za tym w ten sposób można oszukać mojego siostrzeńca który zdejmuje kapustę z gołąbków :)

Mielone z młoda kapustą i ryżem

Składniki:

Mielone z młoda kapustą i ryżem

Mięso

Sos

  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 400 ml wody
  • 1 kostka rosołowa

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z młoda kapustą i ryżem

Dodatki do mięsa

Mielone z moda kapustą i ryżem
Do miski wkładamy poszatkowana kapustę i ryż

Młoda kapustę drobno szatkujemy, a ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy.Tak przygotowane składniki przekładamy do miski.

Mięso

Mielone z moda kapustą i ryżem
Wyrabiamy składniki na jednolitą i zwartą masę

Do miski z kapustą i ryżem dodajemy mięso a także wszystkie przyprawy i wyrabiamy najlepiej ręką. Kiedy powstanie w miarę zwarta masa która odchodzi od ręki formujemy niewielkie kulki lub ruloniki.

Smażenie

Mielone z moda kapustą i ryżem
Przygotowane mięso obsmażamy z każdej strony

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiany kolor.

Sos

Mielone z moda kapustą i ryżem
Całość dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut

Zrumienione mięso zalewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym oraz kostką rosołową i dusimy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Sos powinien być dość gęsty. Jeśli nie można go zagęścić wodą z mąką.