Mielone z nadzieniem z bobu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na bób powoli dobiega końca, więc trzeba z niego korzystać, póki jeszcze jest możliwość. Mielone nadziane bobem z mozzarellą i suszonymi pomidorami wyszły super.

Mielone z nadzieniem z bobu

Składniki:

Mielone z nadzieniem z bobu

Mięso

  • 250 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • duża szczypta natki pietruszki
  • sól i pieprz

Nadzienie

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z nadzieniem z bobu

ETAP 1:

Mielone z nadzieniem z bobu
Przebrany bób gotujemy na miękko we wrzątrzu

Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej, posolonej wody. Gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy wodę i obieramy bób z łupinek.

ETAP 2:

Mielone z nadzieniem z bobu
Bób mieszamy z pomidorami i mozzarellą, doprawiamy

Obrany bób rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego pokrojone w drobne kawałki suszone pomidory oraz pokrojoną w paski mozzarellę.

Całość mieszamy z olejem i doprawiamy do smaku solą.

ETAP 3:

Mielone z nadzieniem z bobu
Mięso zagniatamy z pozostałymi składnikami

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki i pokrojoną w kostkę cebulę.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagniatamy i dzielimy na 4 części.

ETAP 4:

Mielone z nadzieniem z bobu
Każdą porcję mięsa nadziewamy masą z bobu

Nadzienie z bobu również dzielimy na 4 części. Mięso formujemy w kulkę, następnie spłaszczamy ją i na środku umieszczamy porcję nadzienia. Zalepiamy i formujemy w kotlety.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.


Tagi:

danie mięso