Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Mielone z ryżem i sosem grzybowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne i aromatyczne mielone z ryżem w sosie z grzybów suszonych

Mielone z ryżem i sosem grzybowym

Składniki:

Mielone z ryżem i sosem grzybowym

 

  • 0,5 kg. mięsa mielonego (rodzaj według uznania )
  • 20 dkg. ryżu ( użyłam ryżu w torebkach)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól , pieprz do smaku
  • pół łyżeczki kminku mielonego
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • SOS:
  • garść grzybów suszonych
  • cebula
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól , pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mielone z ryżem i sosem grzybowym
Ryż ugotować na sypko , wystudzić . Do mięsa mielonego dodać ryż , jajka , drobno pokrojoną cebulę , kminek mielony , sól i pieprz . Wszystko razem dobrze wymieszać , formować kotleciki , panierować w bułce tartej , smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu . SOS: grzyby dobrze wymyć , namoczyć w pół litra wody( najlepiej na noc ) odcisnąć , pokroić na mniejsze kawałki , zalać wodą w której się moczyły ,dodać drobno pokrojoną cebulę, gotować około 20 minut , uzupełniając wyparowaną wodę . Do śmietany wsypać mąkę rozmieszać tak aby nie było grudek , wlać do gotujących się grzybów , jeszcze chwilę pogotować , dosmaczyć pieprzem i solą . Polać kotleciki , podawać z ogórkiem kiszonym albo surówkami .