Mizolec

Mizolec

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Mielone z suszonymi grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kolejna modyfikacja kotletów mielonych:) Nowością nie jest, na pewno znacie - ale spróbować warto:)

Mielone z suszonymi grzybami

Składniki:

Mielone z suszonymi grzybami

 

  • ok. 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)
  • 1-2 jajka (zależnie od wielkości)
  • cebula
  • grzyby suszone (dowolne)
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.)
  • żółty ser w plastrach (najlepiej lekko pikantny)

Sposób przygotowania:

Mielone z suszonymi grzybami
Grzyby suszone odgotowujemy w wodzie do miękkości. Gdy ostygną troszkę, siekamy razem z cebulą i podsmażamy na małym ogniu. Przygotowujemy mielone według swoich upodobań - dodajemy usmażoną cebulę i grzybki. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i w jajku. Smażymy, na koniec kładziemy na wierzch każdego kotleta żółty ser. Można też poeksperymentować z pleśniowym - podobno niezłe, ale sama jeszcze nie próbowałam.