Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mielone z utartym jabłkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Robiłam już kotleciki mielone z drobiu z dodatkiem utartego jabłka i bardzo mi smakowały. A wszystko zaczęło się od angielskich kiełbasek apple sausages ( no bo jeśli może być kiełbaska o jabłkowym smaczku to czemu nie kotlety).

Mielone z utartym jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z utartym jabłkiem

 

  • 35 dag mięsa mielonego mieszanego ( robię w domu z wołowiny pieczeniowej i łopatki bez kości)
  • 1 jajko
  • bułki tartej ( użyłam z ,,Bułki tartej ze złocistym lnem mielonym" bo taka mam- można
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 5 płaskich łyżek majeranku
  • maggi w płynie do smaku
  • olej ( ryżowy, słonecznikowy, z pestek winogron ) do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 5 kwaskowatych jabłek
  • mąka do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Mielone z utartym jabłkiem
Jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne .

Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.

Odcisnąć sok ( pozostawiając go).

Dodać do masy mięsnej bułkę tartą, jajko , odciśnięte jabłko, pół łyżki oleju .

Doprawić , pieprzem mielonym, solą, maggi, majerankiem .

Dokładnie wyrobić.

Uformować małe kotleciki i obtaczać w mące ( zrobiłam 12 sztuk ).

Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść kotleciki.

Usmażyć na rumiano z obu stron.

Podlać sokiem wyciśniętym z utartego jabłka i 1/2 szklanki bulionu.

Dusić pod przykryciem 15 minut.

Przekroić na plastry pozostałe jabłka i usunąć z nich gniazda nasienne ( potrzeba 12 plastrów).

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła i smażyć plastry jabłek posypane szczyptą majeranku na zmniejszonym gazie, aż jabłka zmiękną.



Podawać kotleciki z ziemniakami z wody i majerankowymi jabłkami.
Mielone z utartym jabłkiem
Przygotować masę mięsną na kotleciki mieszając wszystkie składniki
Mielone z utartym jabłkiem
Formować kotleciki ( u mnie 12 sztuk ) i obtoczyć w mące
Mielone z utartym jabłkiem
Kotleciki usmażyć na rumiano z obu stron - podlać sokiem jabłkowym i bulionem i dusić
Mielone z utartym jabłkiem
Plastry jabłek posypać majerankiem i dusić aż zmiękną