msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Mielone z wędzoną słoniną.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dodatek wędzonej słoniny bardzo dobrze wpłynął na smak kotletów mielonych.

Mielone z wędzoną słoniną. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone z wędzoną słoniną.

 

  • 0,5 kg schabu lub karkówki
  • 0,1 kg słoniny wędzonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 małe kajzerki czerstwe lub 1 duża bułka
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania-kilka łyżek

Sposób przygotowania:

Mielone z wędzoną słoniną.
Kajzerki namoczyłam w wodzie.W międzyczasie zmieliłam schab ze słoniną wędzoną.Użyłam schabu ponieważ mąż kupił przerośnięty kawałek i na typowe schabowe mi nie bardzo odpowiadał.A że schab jest dość suchy dodałam słoninę wędzoną,co poprawiło kleistość,smak i zapach. Przez maszynkę następnie przepuściłam odciśnięte z wody kajzerki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę.Czosnek posiekałam drobno.Poddusiłam cebulę na małej ilości oleju,aż zrobiła się szklista.Na chwilę przed końcem dodałam czosnek.Wystudziłam. Mięso,bułki,jajka,cebulę z czosnkiem wymieszałam na jednolitą masę,dodając pieprz ziołowy i sól. Na patelni rozgrzałam olej.Urywałam porcje mięsa formując rękami kotlety.Panierowałam je w bułce tartej i smażyłam z obu stron na rumiano. Podałam z kopytkami koperkowymi i sałatką z ogórków.
Mielone z wędzoną słoniną.
Zmielić mięso,słoninę i namoczone i odciśnięte z wody kajzerki.
Mielone z wędzoną słoniną.
Po dodaniu przypraw, cebuli i czosnku formować i smażyć kotlety.
Mielone z wędzoną słoniną.
Podawać na gorąco na obiad lub na zimno do kanapek.