czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Mielone zraziki nadziewane porem i papryką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pysznie nadziane zraziki z mięsa mielonego z sosem pomidorowo-paprykowym. Zaspokoją głód całej rodziny.

Mielone zraziki nadziewane porem i papryką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone zraziki nadziewane porem i papryką

 

Sposób przygotowania:

Mielone zraziki nadziewane porem i papryką
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Mięso urobić z jajkiem, bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu oraz połową cebuli. Wyrobić zwartą masę. Papryki oczyścić, pokroić w paseczki. Por dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Do pora dodać połowę pokrojonej papryki. Dusić na odrobinie oleju około 2 minuty. Dodać resztę cebuli, doprawić solą i pieprzem. Nabierać małą porcję mięsa, spłaszczać na dłoni i nakładać farsz. Zlepiać formując podłużne zrazy. Oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Zrazy zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę.
Mielone zraziki nadziewane porem i papryką
Zaraziki nadziac, obtoczyć w mące, obsmażyć
Mielone zraziki nadziewane porem i papryką
Papryki oczyścić, cebulę posiekać posmażyć