evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Mielonka wieprzowa ze słoika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna mieloneczka na kanapki,mniam :-)

Mielonka wieprzowa ze słoika Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mielonka wieprzowa ze słoika

 

  • 500g mięsistej karkówki
  • 4 duże kulki ziela angielskiego
  • 3 suszone gożdziki (można więcej jak kto woli)
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 3 duże ząbki czosnku polskiego (ma lepszy aromat i smak)
  • 5 kulek pieprz czarny
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • sól peklowa 1 łyżeczka
  • woda 6 - 7 dużych łyżek
  • PONADTO:
  • wysoki słoik (ja miałam o wys. 17cm i śr.6,5)
  • woreczek do pieczenia ryb

Sposób przygotowania:

Mielonka wieprzowa ze słoika
Mięso umyć,osuszyć i zmielić w maszynce razem z obranymi ząbkami czosnku,przełożyć do miski. W możdzierzu rozetrzeć gożdziki,tymianek,pieprz,majeranek,ziele angielskie,dodać do mięsa. Następnie dodać sól peklową,żelatynę,cukier i wodę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę ,przykryć i włożyć do lodówki na noc. Do słoika włożyć worek i napełniać masą mięsną mocno dociskając np. pałką drewnianą.( Ja zapełniłam słoik masą na 14 cm)Zwinąć koniec worka ,zakręcić słoik i i parzyć 2 godziny w 80*C (przyda sie termometr) Po tym czasie ostudzić.Jak będzie jeszcze letnie wyjąć ze słoja trzymając za koniec zawiniętego worka(bo potem stwardnieje i będzie ciężko) i wstawić do wysokiego kubka.Włożyć do lodówki i rano mamy gotową mielonkę na kanapki . . . . SMACZNEGO :-)
Mielonka wieprzowa ze słoika
Do słoika włożyć worek i napełniać masą mięsną mocno dociskając np. pałką drewnianą

Tagi:

ryby ryba