marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mielonka z chrzanem i ziołami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mięso indycze opłukać,osuszyć i zmielić,dodać przyprawy,jedno su- -rowe jajko.Wymieszać,rozgrzać piekarnik,natłuścić formę,włożyć mięso.Piec

Mielonka z chrzanem i ziołami.

Składniki:

Mielonka z chrzanem i ziołami.

 

  • 500 g.mielonego indyka,
  • 1 słoiczek chrzanu ostrego lub łagodnego,mogą być liście chrzanowe,
  • pęczek suszonych ziół(tymianek,czubryca,oregano),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • tłuszcz do formy cwibakowej,
  • pergamin

Sposób przygotowania:

Mielonka z chrzanem i ziołami.
Mięso indycze opłukać,osuszyć i zmielić nawet dwukrotnie przez
maszynkę do mięsa,wbić jajo surowe,dać przyprawy i zioła.Wymieszać,a następnie zrobić w masie mięsnej kilka otworów
napełniając je chrzanem,aby powstał "kwiat chrzanowy"po wyjęciu z piekarnika.Formę cwibakową natłuścić i wyłożyć pergaminem,a pi-
-ekarnik nagrzać do 170-180 st.C.Wstawić formę z mielonką do pi-
-ekarnika i piec ok.godziny lub ponad.Wyjąć,ostudzić i wybić mielo-
-nkę,układając formę do góry dnem.