szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Mielonka ze słoika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Domowa mielonka z dodatkiem czosnku i akcentem cytrynowego pieprzu swietnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Mielonka ze słoika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielonka ze słoika

 

  • 800 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka suchej żelatyny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Mielonka ze słoika
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy i żelatynę. Do mięsa dodajemy sól. Następnie obieramy czosnek i dodajemy do mięsa przeciśnięty przez praskę. Dodajemy resztę składników oprócz liści laurowych i mieszamy całość. Tak przygotowane mięso wkładamy do słoików do wysokości 3/4, staramy się ugnieść je, żeby dość ciasno włożyć. Na wierzch do każdego słoika wkładamy liść laurowy. Słoiki zakręcamy i przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką. Nalewamy do niego wody do wysokości 3/4 słoików, przykrywamy i zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 50 minut na małym ogniu. Zostawiamy słoiki z mięsem w garnku do ostygnięcia na całą noc najlepiej. Następnie wstawiamy znowu na 50 minut. Gdy słoiki ostygną wkładamy je do lodówki.
Mielonka ze słoika
Etap 1 Zmielone mięso przekładamy do miski
Mielonka ze słoika
Etap 2 Mieso posypujemy solą peklową lub zwykła
Mielonka ze słoika
Etap 3 Do mięsa dodajemy przeciśnięty czosnek
Mielonka ze słoika
Etap 4 Mieszamy z przyprawami i umieszczamy w słoikach

Tagi:

mięso