A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Mielony w świątecznej oprawie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

dzieci mają ulubione potrawy i nawet w święta trudno im z nich zrezygnować,podajmy je w inny,ciekawszy sposób i przemyćmy trochę warzyw ;-)

Mielony w świątecznej oprawie

Składniki:

Mielony w świątecznej oprawie

 

  • 1 kg mięsa mielonego
  • wegeta
  • 1 jajko
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • szczypta suszonej cebuli
  • szczypta suszonego czosnku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 1 op. makaronu ryżowego-200g
  • 2 cykorie
  • 5 cm białej części pora
  • 0,5 cebuli
  • 3 kawałki ogórka miodowego Iwonki(w moich przepisach)
  • 2 duże łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku
  • pieprz czarny
  • ok.3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Mielony w świątecznej oprawie
Mięso,jajko,susz,bułkę tartą i przyprawy wyrabiamy na jednolitą masę.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy owalne kotleciki wielkości dłoni.Cykorię oczyszczamy z wierzchnich liści i kroimy drobno,pozostawiając spory kawałek głąba,por kroimy w półplasterki,a cebulę i ogórek w grubą kostkę.W rondlu podgrzewamy wodę i wrzucamy wszystkie warzywa,dodajemy resztę składników,wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu,co jakiś czas mieszając.Sos powinien mieć lekko pikantny smak z kwaskowatym akcentem.W razie potrzeby możemy podlać niewielką ilością wody.Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.Na talerzu kładziemy makaron,duszone warzywa układamy dookoła,a na środku,na makaronie układamy mielony kotlet.Smacznego.