Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Mięsna zapiekanka z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie nie prezentuje się okazale, ale za to rekompensuje całość znakomitym smakiem :) Można sobie dobrze pojeść takim daniem

Mięsna zapiekanka z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięsna zapiekanka z kaszą gryczaną

 

  • 400 gram mielone mięso wieprzowe
  • 100 gram kasza gryczana
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 garść suszonych grzybów
  • ser żółty
  • 3 łyżeczki koncentrat pomidorowy
  • olej
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Mięsna zapiekanka z kaszą gryczaną
Mielone mięso smażymy do miękkości na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem soli, pieprzu oraz bazylii i słodkiej papryki. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym czosnkiem. Do wysmażonego mięsa dodajemy usmażoną cebulę, koncetrat oraz posiekane grzyby, które wcześniej namaczamy w zimnej wodzie2-3h. Całość dokładnie mieszamy, ponownie doprawiamy do smaku i przesmażamy jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodajemy ugotowaną do miękkości kaszę, całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* - moja kasza z mięsem była gorąca, gdy wstawiałam do piekarnika także trzymałam do 10 minut, aż ser się ładnie roztopił
Mięsna zapiekanka z kaszą gryczaną
Etap 1 na jednej patelni smażymy mieso na drugiej cebule
Mięsna zapiekanka z kaszą gryczaną
Etap 2 do miesa dodajemy cebule, koncentrat i grzyby
Mięsna zapiekanka z kaszą gryczaną
Etap 3 mięso mieszamy z kaszą gryczaną .
Mięsna zapiekanka z kaszą gryczaną
Etap 4 calość posypujemy startym serem żółtym