madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Mięsna zapiekanka z papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Bardzo pożywna zapiekanka z mięsem.

Mięsna zapiekanka z papryką

Składniki:

Mięsna zapiekanka z papryką

 

Sposób przygotowania:

Mięsna zapiekanka z papryką
Bułki kajzerki moczymy w wodzie lub mleku. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostką. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy odciśnięte bułki. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, jajka, cebulę, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrabiamy mięsną masę. Papryki dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, miąższ natomiast kroimy w kostkę. Pomidory obieramy, kroimy w niewielkie cząstki. Wyrobioną masę mięsną wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiekamy 10-15 minut. Następnie na podpieczony spód wykładamy pokrojoną papryke oraz pomidory. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu zapiekankę polewamy keczupem.