SUPERPRZEPIS

Mięsne babeczki ze śliwką i pistacjami

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Mięsne babeczki ze śliwką i pistacjami Więcej zdjęć (5)

Dochodzę do wniosku,ze świeża śliwka dużo bardziej smakuje mi w mięsie niż suszona, a jak jest u Was?:)

Składniki:

Mięsne babeczki ze śliwką i pistacjami

 

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 4 łyżki prażonej cebulki ( kupnej)
  • 1/2 białej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • po 1/2 dużej śliwki na 1 babeczkę
  • po 3-4 pistacje na 1 babeczkę

Sposób przygotowania:

Mięsne babeczki ze śliwką i pistacjami
Mięso przełożyć do miski. Dodać prażoną cebulkę. Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć, osuszyć i pozbawić nasion. Następnie także zetrzeć na małych oczkach. Doprawić solą,świeżo mielonym pieprzem oraz czubrycą. Wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać.



Śliwki umyć,osuszyć i odpestkować. Każdą połówkę przekroić jeszcze na pół. Pistacje obrać ze skorupki. Do silikonowej foremki na muffinki wyłożyć czubatą łyżkę masy mięsnej i lekko nią wylepić foremkę. Wcisnąć w mięso po 2 ćwiartki śliwki i 3-4 pistacje. Na górę położyć kolejną łyżkę mięsa i dobrze zlepić obie warstwy aby nie rozpadły się podczas pieczenia.Odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st i wstawić mięsne babeczki. Piec około 20 -25 minut. Przed podaniem wyjąć z foremek. Smacznego!
Mięsne babeczki ze śliwką i pistacjami
do mięsa dodać cebulkę czosnek oraz przyprawy
Mięsne babeczki ze śliwką i pistacjami
na małych oczkach zetrzeć biała paprykę
Mięsne babeczki ze śliwką i pistacjami
na masę mięsną wyłożyć sliwki i pistacje
Mięsne babeczki ze śliwką i pistacjami
dodać kolejną porcję mięsa i dobrze połączyć