kfiatek88

kfiatek88

Kucharz
[Przepisów: 8]

Mięsne cannelloni z pesto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli się komuś nie chcę nabijać rurek farszem - proponuję zrobić w formie lasagne - wówczas zamiast śmietanki beszamel oczywiście :)

Mięsne cannelloni z pesto

Składniki:

Mięsne cannelloni z pesto

 

  • opakowanie cannelloni
  • ok 0,5kg mięsa mielonego
  • 2 kule mozzarelli (utarte)
  • ok 25 tartego żółtego sera
  • 150 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • słoiczek czerwonego pestko (raczej większy niż mniejszy)
  • koncentrat pomidorowy (wg uznania, ja daje zazwyczaj ok 3-4 łyżek)
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • opcjonalnie - tarta gałka muszkatołowa, biały pieprz, czerwone wino wytrawne

Sposób przygotowania:

Mięsne cannelloni z pesto
Cebule i czosnek podsmażyć na oleju, dodać mięsko - smażyć przez jakiś czas aż ładnie zbrązowieje. Dodać pesto i koncentrat (opcjonalnie pół szklanki czerwonego wina), smażyć przez ok 5 minut. Jeśli będzie zbyt gęste - dodać wody lub czerwonego wina. Za rzadkie skolei musimy odparować, tak aby można było faszerować makaron. Całość przyprawić, na końcu dodać jedną startą kulę mozzarelli. Tak przygotowanym farszem napełnić cannelloni. Rurki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Pozostałą mozzarellę wymieszać ze śmietanką i mlekiem, (można dodać szczyptę gałki muszkatołowej dla smaku), doprawić solą i pieprzem (najlepiej białym). Takim sosikiem zalewać rurki, posypać zółtym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 30 minut