Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Mięsne gołąbki z kaszą jęczmienną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo delikatne i smaczne gołąbki w sosie pomidorowym wymagają niewiele pracy, a smakują wybornie. Jedna porcja [3gołąbki z sosem] to około 260kcal, 17g białka, 41g węglowodanów i 8.5g tłuszczy.

Mięsne gołąbki z kaszą jęczmienną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mięsne gołąbki z kaszą jęczmienną

 

  • 18 liści białej kapusty
  • 450g mięsa mielonego z indyka
  • 300g kaszy jęczmiennej
  • 200g marchwi (2 średnie)
  • Garść koperku
  • Sól, pieprz
  • 400ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek granulowany, odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Mięsne gołąbki z kaszą jęczmienną

KROK 1

Mięsne gołąbki z kaszą jęczmienną
Po ugotowaniu kapustę przelewam zimną wodą i delikatnie zdejmuję liście.

Z kapusty zdjąć 2 wierzchnie liście. Całą główkę kapusty włożyć do dużego garnka i zalać wodą, gotować koło 15-20 minut, aż liście zmiękną.

KROK 2

Mięsne gołąbki z kaszą jęczmienną
Reszta składnikó potrzebna do wykonania gołąbków.

Kaszę jęczmienną gotować przez połowę czasu zalecanego na opakowaniu, marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

KROK 3

Mięsne gołąbki z kaszą jęczmienną
Farsz do gołąbków przed i po wymieszaniu.

Mięso dokładnie wymieszać z kaszą, marchwią i natką pietruszki. Całość doprawić solą i pieprzem.

KROK 4

Mięsne gołąbki z kaszą jęczmienną
Krok po kroku jak zawinąć gołąbki, żeby się nie rozpadły w trakcie gotowania.

Z kapusty oderwać 18 najładniejszych liści (ja wybrałam dość małą) i wyciąć z nich twardą część. Na kapustę nałożyć sporą łyżkę farszu, boki liścia złożyć do środka i uformować roladkę.

KROK 5

Mięsne gołąbki z kaszą jęczmienną
Garnek z gołąbkami przykryć pokrywką i dusić 5 minut na dużym ogniu.

Dno garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać je do połowy wodą.

KROK 6

Mięsne gołąbki z kaszą jęczmienną
Przecier szybko mieszam z masłem i przyprawami i doprowadzam do wrzenia.

Przecier pomidorowy podgrzać z masłem i przyprawami (sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, oregano, odrobina cukru) na małym ogniu.

KROK 7

Mięsne gołąbki z kaszą jęczmienną
Po wlaniu przecieru delikatnie mieszam gołąbki, żeby się nie rozpadły

Do gotujących się gołąbków dodać przecier pomidorowy, lekko wymieszać i dusić na małym ogniu 30minut.

KROK 8

Mięsne gołąbki z kaszą jęczmienną
U mnie gołąbki podane z kleksem śmietany.

Na talerz nałożyć porcję gołąbków polanych sosem, smacznego :)