syniczka

syniczka

Kucharz
[Przepisów: 14]

mięsne kluseczki do rosołu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, zdrowe i ekonomiczne

mięsne kluseczki do rosołu

Składniki:

mięsne kluseczki do rosołu

 

  • 1 ugotowana marchewka z rosołu
  • obrane ugotowane mięso z rosołu /dla 2 osób- np. z jednego uda z kurczaka/
  • 1 jajko
  • łyżka grysiku kukurydzianego
  • mąka, zielona pietruszka

 

Sposób przygotowania:

mięsne kluseczki do rosołu
Kiedy mięso, na którym gotował się rosół / u mnie zazwyczaj jest to udko z kurczaka/ i jarzyny są miękkie, przecedzam wywar. Mięso obieram z kości i miksuję razem z marchewką. Dodaję do tego jajko, grysik kukurydziany i mąki tyle, żeby nie było zbyt rzadkie, dodaję zielonej pietruszki i dokładnie wyrabiam, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Mokrymi rękami formuję niewielkie kulki, które wrzucam na gotujący się rosół. Kiedy wypłyną na wierzch danie jest gotowe. Rosół oczywiście nie może się zbyt mocno gotować, bo zmętnieje.