msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Mięsne roladki ze szpinakiem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jedno z naszych ulubionych dań mięsnych z kurczaka.

Mięsne roladki ze szpinakiem.

Składniki:

Mięsne roladki ze szpinakiem.

 

  • 3 duże filety z piersi kurczaka
  • 6 bardzo dużych liści świeżego szpinaku
  • 3 połówki suszonego pomidora
  • 6 cienkich słupków sera mozzarella
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • olej do smażenia
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięsne roladki ze szpinakiem.
Filety z kurczaka dokładnie umyłam i osuszyłam.Rozbiłam na cienkie płaty uważając by nie podziurawić mięsa. Szpinak opłukałam i osuszyłam na ściereczce lnianej. Każdy filet oprószyłam z obu stron przyprawą do kurczaka.Na każdym ułożyłam na całej długości po dwa liście szpinaku. Na szpinaku,na krótszym brzegu mięsa położyłam po plasterku pomidora suszonego i po dwa słupki sera mozzarella.Można posolić i opieprzyć od środka. Zwinęłam całość w rulony,przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na godzinę. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni,by się nagrzał. Na patelni rozgrzałam olej a rulony z mięsem oprószyłam mąką pszenną.Nadmiar jej otrzepałam i tak przygotowane mięso smażyłam ze wszystkich stron, delikatnie przewracając. Przełożyłam je do naczynia do zapiekania i wstawiłam do piekarnika na ok.15-20 minut. Gorące podałam z ziemniakami i mizerią z sałaty i rzodkiewki.