mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Mięsne ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ślimaczki mięsne jako dodatek do zup

Mięsne ślimaczki

Składniki:

Mięsne ślimaczki

 

  • Nadzienie:

 

  • 40 g czerstwej bułki,
  • 200 g gotowanego mięsa wieprzowego,
  • 20 g tłuszczu,
  • 20 g cebuli,
  • 1 białko jaj,
  • sól i pieprz do smaku.

 

  • Ciasto:

 

Sposób przygotowania:

Mięsne ślimaczki
Jajko, mleko oraz mąkę mieszamy, dodajemy soli i wody. Uważamy, aby nie
powstały grudki. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy słoniną i smażymy
kolejno naleśniki z dwóch stron aż do wyczerpania ciasta.

Bułkę moczymy w wodzie i odsączamy. Cebule obieramy, siekamy i rumienimy
na tłuszczu na szklisto. Bułkę wraz z ugotowanym mięsem mielimy w
maszynce. Mięso mieszamy z cebulą, pieprzem, solą oraz białkiem.

Naleśniki przekrajamy na pół, smarujemy nadzieniem, zwijamy w wałeczek
(nie zawijając boków). Wałeczki zwijamy w ślimaczki, końce przylepiamy
białkiem i przykładamy zlepieniami do stolnicy. Kiedy zaschną,
ślimaczki zanurzamy w jajku, osączamy, zanurzamy w bułce tartej i
smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
Spożywamy jako dodatek do różnych lekkich zup bądź same.