Strona główna Mięsne zawijanki z pomidorami i serem

Mięsne zawijanki z pomidorami i serem

Pieczeń « poprzedni | następny »
Biała Wrona

Kuchcik
Przepisy: 3
zdjęcia: 1 z 1
Mięsne zawijanki z pomidorami i serem
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Przy tym daniu trzeba się trochę napracować, ale zapewniam, że warto ;) Porcja dla 3 osób.


trudność: średne
czas:

Mięsne zawijanki z pomidorami i serem - SKŁADNIKI:

Mięsne zawijanki z pomidorami i serem - PRZYGOTOWANIE:

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli są zbyt soczyste, trzeba odsączyć nadmiar wody, inaczej "nadzienie" się rozpłynie. Pokrojone pomidory wymieszać ze startym serem i śmietaną, doprawić solą, pieprzem i ziołami wedle smaku.

Mięso pokroić na płaty, tak żeby wygodnie się je zawijało po dodaniu farszu (ja akurat korzystam z mięsa już porcjowanego, jakie można kupić w wielu supermarketach). Płaty można lekko rozbić tłuczkiem. Następnie nasmarować mięso oliwą. Można je ewentualnie odrobinę posolić. Na środku każdego kawałka mięsa kładziemy trochę farszu, zawijamy luźno brzegi i spinamy ich końcówki wykałaczką. Taka ilość farszu powinna wystarczyć akurat na trzy porcje mięsa, ale jeśli trochę zostanie - najlepiej rozłożyć tę resztę na wierzchu zawijanek.

Tak przygotowane mięso kładziemy na brytfannie i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni (bez nawiewu). Półtorej godziny powinno wystarczyć, jednak zanim wyłączy się piekarnik, warto sprawdzić widelcem, czy mięso rzeczywiście jest już miękkie. Dobrze jest co jakiś czas polewać mięso sosem, który zbiera się na dnie brytfanny, żeby mięso nie wyschło.

Zamiast wieprzowiny można do tej potrawy użyć piersi z kurczaka. W takim przypadku każą pierś dzielimy na dwa płaty (będzie więcej porcji, ale będą one mniejsze). Trzeba tez pamiętać, że mięso z kurczaka upiecze się szybciej, niż wieprzowina.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mięsne zawijanki z pomidorami i serem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczeń
Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią Łopatka pieczona z warzywami Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem
„Zając” z jajkiem Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym Pieczona łopatka
Łopatka pieczona z cebulą Chińska pieczeń Klops z jajkiem i warzywami
Mięso duszone z pieczarkami Klops Roladki wieprzowe z suszonymi owocami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane