Strona główna Mięsne zawijanki z pomidorami i serem

Mięsne zawijanki z pomidorami i serem

Pieczeń « poprzedni | następny »
Biała Wrona - autor przepisu Mięsne zawijanki z pomidorami i serem offline

Kuchcik
Przepisy: 3
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Mięsne zawijanki z pomidorami i serem
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Przy tym daniu trzeba się trochę napracować, ale zapewniam, że warto ;) Porcja dla 3 osób.


trudność: średne
czas:

Mięsne zawijanki z pomidorami i serem - SKŁADNIKI:

  • 50 dkg pieczeni wieprzowej
  • ok. 20 g startego żółtego sera
  • 2 twarde pomidory
  • 1-2 łyżki śmietany 12%
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie lub własna kompozycja ziół
  • wykałaczki

Mięsne zawijanki z pomidorami i serem - PRZYGOTOWANIE:

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli są zbyt soczyste, trzeba odsączyć nadmiar wody, inaczej "nadzienie" się rozpłynie. Pokrojone pomidory wymieszać ze startym serem i śmietaną, doprawić solą, pieprzem i ziołami wedle smaku.

Mięso pokroić na płaty, tak żeby wygodnie się je zawijało po dodaniu farszu (ja akurat korzystam z mięsa już porcjowanego, jakie można kupić w wielu supermarketach). Płaty można lekko rozbić tłuczkiem. Następnie nasmarować mięso oliwą. Można je ewentualnie odrobinę posolić. Na środku każdego kawałka mięsa kładziemy trochę farszu, zawijamy luźno brzegi i spinamy ich końcówki wykałaczką. Taka ilość farszu powinna wystarczyć akurat na trzy porcje mięsa, ale jeśli trochę zostanie - najlepiej rozłożyć tę resztę na wierzchu zawijanek.

Tak przygotowane mięso kładziemy na brytfannie i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni (bez nawiewu). Półtorej godziny powinno wystarczyć, jednak zanim wyłączy się piekarnik, warto sprawdzić widelcem, czy mięso rzeczywiście jest już miękkie. Dobrze jest co jakiś czas polewać mięso sosem, który zbiera się na dnie brytfanny, żeby mięso nie wyschło.

Zamiast wieprzowiny można do tej potrawy użyć piersi z kurczaka. W takim przypadku każą pierś dzielimy na dwa płaty (będzie więcej porcji, ale będą one mniejsze). Trzeba tez pamiętać, że mięso z kurczaka upiecze się szybciej, niż wieprzowina.



Komentarze do Mięsne zawijanki z pomidorami i serem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczeń
Pieczona łopatka Łopatka pieczona z cebulą Chińska pieczeń
Klops z jajkiem i warzywami Mięso duszone z pieczarkami Klops
Roladki wieprzowe z suszonymi owocami Pieczeń z przyprawami Pieczeń peklowana
Bitki wieprzowe z suszonymi owocami Piwna pieczeń faszerowana kapustą Roladki wieprzowe ze szpinakiem i papryką
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane