Strona główna Mięsne zawijanki z pomidorami i serem

Mięsne zawijanki z pomidorami i serem

Pieczeń « poprzedni | następny »
Biała Wrona - autor przepisu Mięsne zawijanki z pomidorami i serem offline

Kuchcik
Przepisy: 3
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Mięsne zawijanki z pomidorami i serem
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Przy tym daniu trzeba się trochę napracować, ale zapewniam, że warto ;) Porcja dla 3 osób.


trudność: średne
czas:

Mięsne zawijanki z pomidorami i serem - SKŁADNIKI:

  • 50 dkg pieczeni wieprzowej
  • ok. 20 g startego żółtego sera
  • 2 twarde pomidory
  • 1-2 łyżki śmietany 12%
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie lub własna kompozycja ziół
  • wykałaczki

Mięsne zawijanki z pomidorami i serem - PRZYGOTOWANIE:

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli są zbyt soczyste, trzeba odsączyć nadmiar wody, inaczej "nadzienie" się rozpłynie. Pokrojone pomidory wymieszać ze startym serem i śmietaną, doprawić solą, pieprzem i ziołami wedle smaku.

Mięso pokroić na płaty, tak żeby wygodnie się je zawijało po dodaniu farszu (ja akurat korzystam z mięsa już porcjowanego, jakie można kupić w wielu supermarketach). Płaty można lekko rozbić tłuczkiem. Następnie nasmarować mięso oliwą. Można je ewentualnie odrobinę posolić. Na środku każdego kawałka mięsa kładziemy trochę farszu, zawijamy luźno brzegi i spinamy ich końcówki wykałaczką. Taka ilość farszu powinna wystarczyć akurat na trzy porcje mięsa, ale jeśli trochę zostanie - najlepiej rozłożyć tę resztę na wierzchu zawijanek.

Tak przygotowane mięso kładziemy na brytfannie i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni (bez nawiewu). Półtorej godziny powinno wystarczyć, jednak zanim wyłączy się piekarnik, warto sprawdzić widelcem, czy mięso rzeczywiście jest już miękkie. Dobrze jest co jakiś czas polewać mięso sosem, który zbiera się na dnie brytfanny, żeby mięso nie wyschło.

Zamiast wieprzowiny można do tej potrawy użyć piersi z kurczaka. W takim przypadku każą pierś dzielimy na dwa płaty (będzie więcej porcji, ale będą one mniejsze). Trzeba tez pamiętać, że mięso z kurczaka upiecze się szybciej, niż wieprzowina.



Komentarze do Mięsne zawijanki z pomidorami i serem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczeń
„Zając” z jajkiem Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym Pieczona łopatka
Łopatka pieczona z cebulą Chińska pieczeń Klops z jajkiem i warzywami
Mięso duszone z pieczarkami Klops Roladki wieprzowe z suszonymi owocami
Pieczeń z przyprawami Pieczeń peklowana Bitki wieprzowe z suszonymi owocami
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane