Strona główna Mięsne zawijanki z pomidorami i serem

Mięsne zawijanki z pomidorami i serem

Pieczeń « poprzedni | następny »
Biała Wrona - Przepis na: Mięsne zawijanki z pomidorami i serem offline

Kuchcik
Przepisy: 3
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Mięsne zawijanki z pomidorami i serem
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Przy tym daniu trzeba się trochę napracować, ale zapewniam, że warto ;) Porcja dla 3 osób.


trudność: średne
czas:

Mięsne zawijanki z pomidorami i serem - SKŁADNIKI:

Mięsne zawijanki z pomidorami i serem - PRZYGOTOWANIE:

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli są zbyt soczyste, trzeba odsączyć nadmiar wody, inaczej "nadzienie" się rozpłynie. Pokrojone pomidory wymieszać ze startym serem i śmietaną, doprawić solą, pieprzem i ziołami wedle smaku.

Mięso pokroić na płaty, tak żeby wygodnie się je zawijało po dodaniu farszu (ja akurat korzystam z mięsa już porcjowanego, jakie można kupić w wielu supermarketach). Płaty można lekko rozbić tłuczkiem. Następnie nasmarować mięso oliwą. Można je ewentualnie odrobinę posolić. Na środku każdego kawałka mięsa kładziemy trochę farszu, zawijamy luźno brzegi i spinamy ich końcówki wykałaczką. Taka ilość farszu powinna wystarczyć akurat na trzy porcje mięsa, ale jeśli trochę zostanie - najlepiej rozłożyć tę resztę na wierzchu zawijanek.

Tak przygotowane mięso kładziemy na brytfannie i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni (bez nawiewu). Półtorej godziny powinno wystarczyć, jednak zanim wyłączy się piekarnik, warto sprawdzić widelcem, czy mięso rzeczywiście jest już miękkie. Dobrze jest co jakiś czas polewać mięso sosem, który zbiera się na dnie brytfanny, żeby mięso nie wyschło.

Zamiast wieprzowiny można do tej potrawy użyć piersi z kurczaka. W takim przypadku każą pierś dzielimy na dwa płaty (będzie więcej porcji, ale będą one mniejsze). Trzeba tez pamiętać, że mięso z kurczaka upiecze się szybciej, niż wieprzowina.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mięsne zawijanki z pomidorami i serem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczeń
Łopatka pieczona z warzywami Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem „Zając” z jajkiem
Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym Pieczona łopatka Łopatka pieczona z cebulą
Chińska pieczeń Klops z jajkiem i warzywami Mięso duszone z pieczarkami
Klops Roladki wieprzowe z suszonymi owocami Pieczeń z przyprawami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane