bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Mięsny briam

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja wersja greckiej zapiekanki Briam dla mięsożerców.

Mięsny briam

Składniki:

Mięsny briam

 

 

 

  • .

 

 

Sposób przygotowania:

Mięsny briam
Z miesa mielonego, jajka, bułki tartej, soli i mini kosteczki Knorr peirz kolorowy ulepic małe kuleczki mięsne i usmażyc na rumiano na patelniPodsmazyć na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę, gdy będzie już przeszklona dodać pokrojony w plasterkach czosnek. Dodać pokrojonego pomidora, pomidory z puszki i wszystkie przyprawy (oregano, kosteczki knorr, pieprz, sól) . W naczyniu do zapiekania wymarowanym oliwą ułożyć warstwami ziemniaki w plasterkach, cukinie, paprykę, troche kuleczek, kawalki fety i każda warstwę polać sosem cebulowo-pomidorowym, posypując jeszcze odrobiną oregano. Przykryć i zapieakć w piekarniku na ok. 180 stopni przze 25 minut. Po tym czasei wyjać zamieszac zapiekanke, dodać pozostałe kulki mielonego, reszte fety i kawałki mozzarelli. posypać oregano. Zamieszac i zapiekać pozostale 20 minut. Tadycyjne briam to sa same warzywa ale ja zrobiłam z miesem zeby nakarmic mojego meża miesozerce.