katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1337]

Mięso duszone z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso i grzyby leśne to bardzo dobre połączenie. Mięso tak duszone jest smaczne choć można też przygotować je w sosie.

Mięso duszone z grzybami leśnymi

Składniki:

Mięso duszone z grzybami leśnymi

 

  • mięso wieprzowe (szynka, łopatka)1 kg
  • grzyby leśne ok 60 dag
  • cebula 1 szt
  • marchew 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • natka pietruszki 1/2 szt
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Mięso duszone z grzybami leśnymi
Grzyby obieramy, płuczemy i jeśli trzeba kroimy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na większe kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy na ok 1 godz (można na więcej). Po wyjęciu obsmażamy mięso na rozgrzanym oleju.

Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek oraz pokrojoną marchew. Podlewamy wodą i dusimy 30 -40 min. Po tym czasie dodajemy przygotowane grzyby i oprószmy solą i dalej dusimy do miękkości mieszając i podlewając małymi ilościami wody.

Na koniec można dodać zieleninę.