katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Mięso w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos jest bardzo dobry zarówno do ziemniaków jak i do klusek śląskich czy kopytek, czy też innych klusek.

Mięso w sosie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mięso w sosie

 

Sposób przygotowania:

Mięso w sosie
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Dodajemy miód i zmiażdżony czosnek. Wszystko mieszamy i wcieramy w mięso. Skrapiamy olejem i odstawiamy na 30 -60 min do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy albo rumienimy pokrojoną cebulę. Przekładamy do rondla a tym samym tłuszczu obsmażamy na rumiano mięso. Przekładamy do rondla, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą by minimalnie zakryła mięso.

Dodajemy kostkę(można pominąć) i dusimy do miękkości 60-70 min. Na koniec mąkę rozprowadzamy w wodzie i zagęszczamy sos.

Doprawiamy do smaku.
Mięso w sosie
Bardzo smaczne mięsko w bardzo smacznym sosie.