suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Mięso wieprzowe w paście z keczupu..

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna pieczeń wieprzowa z keczupem. Idealna na uroczysty obiad.

Mięso wieprzowe w paście z keczupu..

Składniki:

Mięso wieprzowe w paście z keczupu..

 

  • ok 1 kg mięsa wieprzowego (schab, szynka, łopatka) ja miałam szynkę;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1/2 szklanki bułki tartej;
  • 4 łyżki keczupu, (pikantny lub łagodny wedle uznania) u mnie pikantny;
  • 1 duża cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • papryka mielona, sól,pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe w paście z keczupu..
Mięso myjemy, osuszamy w ręczniku papierowym, nacieramy dokładnie olejem i w całości wkładamy do naczynia żaroodpornego, następnie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do tem 150oC na ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy pastę z keczupu: bułkę tartą rozcieramy z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, 1 łyżeczką papryki słodkiej mielonej, pieprzem i solą, dodajemy keczup i ucieramy wszystko na jednolitą masę. Po 10 min, wyjmujemy mięso z piekarnika nacieramy dokładnie pastą keczupową, posypujemy majerankiem oraz drobniutko posiekaną cebulą. Ponownie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 45 - 60 min(do miękkości mięsa) w tem 160oC. Najlepiej smakuje na ciepło.