Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Mięso z królika na dziko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mój mąż to oddał by schab za królika

Mięso z królika na dziko

Składniki:

Mięso z królika na dziko

 

  • udka królika,
  • 2 szt cebula pokrojona w krążki,
  • 4 szt ziarna jałowca,
  • 3 ziarna pieprz,
  • 3 ziarna ziele angielskie,
  • 2 szkl woda,
  • 1/2 szkl ocet 10 %,
  • 2 łyżki tłuszcz,
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Mięso z królika na dziko
Udka ułożyć w kamiennym garnku i zalać zalewą przygotowaną w następujący sposób. Zagotować wodę z przyprawami, dodać ocet i pod przykryciem jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, a następnie wystudzić zalewę. Mięso obłożyć cebulą, dodać zalewę, przykryć i przez 2 dni przechować w chłodnym miejscu. Następnie wyjąć mięso z zalewy, osuszyć, pokroić na kawałki, osolić i obrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu, podlać zalewą, dodać cebulę i dusić około 10 minut. Gorące mięso włożyć do słojów, zalać sosem i pasteryzować 1 godz.

Tagi:

mięso danie