Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z kurczaka marynowane w soku i pieprzu cytrynowym, pieczone w rękawie ze świeżym tymiankiem jest aromatyczne i soczyste.

Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną

Składniki:

Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną

 

  • 0,5 kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • Marynata
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki otartej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną

ETAP 1:

Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną
Wszyatkie skłądniki marynaty wymieszać w misce.

Do miseczki włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać paprykę wędzoną, pieprz cytrynowy, skórkę i sok z cytryny, syrop klonowy i oliwę, wymieszać.

ETAP 2:

Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną
Podzielone na porcje mięso przyprawić solą i pieprzem.

Umyte mięso osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.

ETAP 3:

Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną
Mięso w marynacie pozostawić w lodówce przez kilka godzin.

Dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, szczelnie przykryć miskę z mięsem, odłożyć do lodówki na kilka godzin.

ETAP 4:

Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną
Mięso razem z tymiankiem włożyć do rękawa.

Następnie razem z marynatą włożyć do rękawa do pieczenia mięsa. Na wierzchu ułożyć gałązki świeżego tymianku, zawiązać rękaw, włożyć do naczynia żaroodpornego.

Nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.

ETAP 5:

Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną

Po upływie pół godziny przeciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem i ponownie włożyć do piekarnika. Mięso nabierze rumianego koloru i będzie miało chrupiącą skórkę.


Tagi:

danie mięso