Strona główna Mięso z warzywami zapiekane pod puree

Mięso z warzywami zapiekane pod puree

Izabela Nowak-slonce - Przepis na: Mięso z warzywami zapiekane pod puree offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 106
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Mięso z warzywami zapiekane pod puree
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Smacznie zapieczone mięso z dodatkiem warzyw


trudność: średne
czas:

Mięso z warzywami zapiekane pod puree - SKŁADNIKI:

  • 700 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki około 300 g
  • 2 pomidory
  • 1 biała cebula
  • pieprz czarny do smaku
  • sól
  • olej około 3 łyżek
  • pieprz cayenne do smaku
  • majeranek do smaku
  • Puree:
  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 łyżka margaryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • pieprz czarny do smaku

Mięso z warzywami zapiekane pod puree - PRZYGOTOWANIE:

Cebule i marchewki kroimy w kosteczkę .W rondlu rozgrzewamy olej a następnie podsmażamy na nim warzywa. Dodajemy mięso i rozgniatamy widelcem.Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę .Dodajemy do rondelka..Mieszamy. Doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem. Dusimy około 10 minut. Wykładamy masę do formy na tarte. Puree: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ugniatamy ,dodajemy margarynę i mleko. Mieszamy na jednolita masę. Doprawiamy do smaku. Przekładamy na masę mięsną .Widelcem delikatnie robimy wzorki. Posypujemy po wierzchu majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 -35 minut aż wierzch lekko się przyrumieni. Podajemy od razu po przygotowaniu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mięso z warzywami zapiekane pod puree  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięso mielone
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Pulpeciki z bazylią
Klopsy z kapustą w środku Bigos z pulpetami Kebab domowy wieprzowy z ketchupem
Grillowane pulpeciki z kaszą manną Rolada z mielonego z ryżem,grzybami i marchewką Pulpeciki w leśnym sosie
Mielone kulki pod serową czapą Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków Mielonka ze słoika

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane