Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Mięso z warzywami zapiekane pod puree

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smacznie zapieczone mięso z dodatkiem warzyw

Mięso z warzywami zapiekane pod puree Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso z warzywami zapiekane pod puree

 

  • 700 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki około 300 g
  • 2 pomidory
  • 1 biała cebula
  • pieprz czarny do smaku
  • sól
  • olej około 3 łyżek
  • pieprz cayenne do smaku
  • majeranek do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Mięso z warzywami zapiekane pod puree
Cebule i marchewki kroimy w kosteczkę .W rondlu rozgrzewamy olej a następnie podsmażamy na nim warzywa. Dodajemy mięso i rozgniatamy widelcem.Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę .Dodajemy do rondelka..Mieszamy. Doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem. Dusimy około 10 minut. Wykładamy masę do formy na tarte.Puree: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ugniatamy ,dodajemy margarynę i mleko. Mieszamy na jednolita masę. Doprawiamy do smaku. Przekładamy na masę mięsną .Widelcem delikatnie robimy wzorki. Posypujemy po wierzchu majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 -35 minut aż wierzch lekko się przyrumieni. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Mięso z warzywami zapiekane pod puree
Marchewkę z cebulka przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Mięso z warzywami zapiekane pod puree
Następnie dodajemy mięso i pokrojonego pomidora.
Mięso z warzywami zapiekane pod puree
Przekładamy mase do formy na tarte lekko dociskając .
Mięso z warzywami zapiekane pod puree
Wykładamy na wierzch puree ziemniaczane .

Tagi:

mięso puree