Strona główna Mięso z warzywami zapiekane pod puree

Mięso z warzywami zapiekane pod puree

Izabela Nowak-slonce - autor przepisu Mięso z warzywami zapiekane pod puree offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 104
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Mięso z warzywami zapiekane pod puree
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Smacznie zapieczone mięso z dodatkiem warzyw


trudność: średne
czas:

Mięso z warzywami zapiekane pod puree - SKŁADNIKI:

  • 700 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki około 300 g
  • 2 pomidory
  • 1 biała cebula
  • pieprz czarny do smaku
  • sól
  • olej około 3 łyżek
  • pieprz cayenne do smaku
  • majeranek do smaku
  • Puree:
  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 łyżka margaryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • pieprz czarny do smaku

Mięso z warzywami zapiekane pod puree - PRZYGOTOWANIE:

Cebule i marchewki kroimy w kosteczkę .W rondlu rozgrzewamy olej a następnie podsmażamy na nim warzywa. Dodajemy mięso i rozgniatamy widelcem.Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę .Dodajemy do rondelka..Mieszamy. Doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem. Dusimy około 10 minut. Wykładamy masę do formy na tarte. Puree: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ugniatamy ,dodajemy margarynę i mleko. Mieszamy na jednolita masę. Doprawiamy do smaku. Przekładamy na masę mięsną .Widelcem delikatnie robimy wzorki. Posypujemy po wierzchu majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 -35 minut aż wierzch lekko się przyrumieni. Podajemy od razu po przygotowaniu.



Komentarze do Mięso z warzywami zapiekane pod puree  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięso mielone
Pulpety w sosie cytrynowym Zupa Eli z kapusty włoskiej z niespodzianką Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie chrzanowym
Wiosenne kotleciki mielone  z jajkiem sadzonym Naleśniki z mięsem mielonym i sosem duńskim Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Kotlety mielone z omletem Pulpety w sosie koperkowym Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym
Wiosenna stonoga z pulpecików Klops z mięsa wołowego i wieprzowego Pulpeciki z papryką i porem
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane