iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Mieszany gulasz z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo prosty i smaczny gulasz który smakuje podany nawet z chlebkiem.

Mieszany gulasz z kurkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mieszany gulasz z kurkami

 

  • 1 kg mieszanego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • około 15-20 dag świeżych kurek
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Mieszany gulasz z kurkami
Mięso ja miałam troszkę łopatki, karkówki i szynki pokroić w dość grubą kostkę, posypać tylko sporą ilością soli i świeżo mielonym pieprzem, odstawić tak na minimum 2 godz. Na patelni rozpuścić smalec i zrumienić na nim mięso pod koniec dodać smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zrumienić razem z mięsem, następnie podlać 1,5 szklanki gorącej wody, dodać rozgnieciony jałowiec i tymianek, przykryć pokrywka i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie już prawie miękkie odkryć pokrywkę, dodać grzyby i dalej dusić na koniec dodać keczup i zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody ewentualnie doprawić do smaku.
Mieszany gulasz z kurkami
Mięso pokroić w kostkę i posypać solą oraz pieprzem
Mieszany gulasz z kurkami
Do prawie miękkiego miesa dodać grzyby