AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Miętowa surówka z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Surówka z dodatkiem mięty, kolorowych pomidorów, ogórka oraz żółtej i zielonej cukinii jest smacznym dodatkiem obiadowym.

Miętowa surówka z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miętowa surówka z cukinią

 

 

  • SOS:
  • 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz, cukier.

Sposób przygotowania:

Miętowa surówka z cukinią
Wszystkie warzywa myjemy, pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, ogórki można obrać ze skórki, a cukinię pozostawiamy koniecznie ze skórką. Endywię rwiemy na kawałeczki, układamy na półmisku, posypujemy połową posiekanej mięty i natki pietruszki. Szczypiorek siekamy drobno, cebulkę kroimy na półplasterki lub na drobną kosteczkę. Posypujemy sałatę, polewamy połową sosu. Na środku półmiska kładziemy żółtą cukinię startą na tarce jak makaron - trzemy na dużych oczkach wzdłuż cukinii. Dookoła układamy kawałki zielonej cukinii i ogórka oraz Ćwiartki pomidorów. polewamy resztą sosu i posypujemy pozostałą zieleniną, dekorujemy listkami mięty. SMACZNEGO :)
Miętowa surówka z cukinią
Wszystkie warzywa myjemy, pomidory i ogórki obieramy ze skórki.
Miętowa surówka z cukinią
Endywię rwiemy na kawałki, posypujemy posiekana miętą i natką, polewamy sosem.
Miętowa surówka z cukinią
Na środku kładziemy żółtą cukinię startą wzdłuż na tarce - jak makaron.
Miętowa surówka z cukinią
Dookoła układamy kawałki zielonej cukinii i ogórka oraz pomidory.