Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Miętowe ciasto z białek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto o delikatnym smaku i aromacie mięty, w przepięknym kolorze, mięciutkie i wilgotne, przygotowywane na białkach.

Miętowe ciasto z białek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Miętowe ciasto z białek

 

  • Ciasto:
  • białka- 200 g (około 6 szt.)
  • cukier- 150 g
  • mąka- 170 g
  • masło- 170 g (najlepiej klarowane)
  • aromat miętowy- pół łyżeczki
  • barwnik zielony- opcjonalnie

 

  • Polewa:
  • czekolada- 100 g ( ja dałam mleczną)
  • olej- 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Miętowe ciasto z białek
Ciasto: W rondelku, na małym ogniu, roztopić masło i ostudzić. Zimne białka ubijać na pianę, w międzyczasie wsypując cukier i mąkę- na samym końcu. Wlać masło i wymieszać. Keksówkę nasmarować masłem, oprószyć mąką i przelać masę. Piec 45-50 minut w 175 stopniach. Polewa: Czekoladę wraz z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i ozdobić ciasto. 
Miętowe ciasto z białek
ciasto miętowe, ciasto na białkach, wykorzystanie białek