Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Miętowe gniazda bezowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Słodki deser bezowy. Gniazda bezowe o smaku miętowym, napełnione mocno czekoladowym ganache. Posypane prażonymi orzechami. Coś dla łasuchów.

Miętowe gniazda bezowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Miętowe gniazda bezowe

 

  • GNIAZDA:
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kropli miętowych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • zielony barwnik
  • KREM:
  • 330g śmietanki 30%
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 30 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Miętowe gniazda bezowe
Krople miętowe lub ekstrakt rozetrzeć z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na końcu, zmniejszając obroty miksera, dodać mieszankę miętową i odrobinę zielonego barwnika. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Wyciskać masę okrężnym ruchem zaczynając od środka, a kończąc na ściankach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100*C z termoobiegiem i suszyć przez 2godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. KREM: śmietankę wlać do garnka i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, delikatnie i często mieszając, aż wszystko się połączy. Zdjąć z ognia i wystudzić. Chłodzić parę godzin w lodówce, najlepiej na noc. Krem powinien być gęsty. Krótko zmiksować i nałożyć do rękawa cukierniczego. Krem wycisnąć do bezy. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Posypać po deserze. Smacznego!
Miętowe gniazda bezowe
Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy formować gniazda.

Tagi:

czekolada