aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Miętówka cioci Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Nalewka miętowa- dobra na wszystko

Miętówka cioci Eli

Składniki:

Miętówka cioci Eli

 

  • 20 łodyg z liśćmi mięty
  • 80 dag cukru
  • 1 litr spirytusu
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Miętówka cioci Eli
Babcia robi likier kawowy, a ciocia nalewkę miętową. Przepis też musiałam od niej wziąć :) Gdy mięta na ogródku mi podrośnie to zrobią także tą nalewkę. Nalewka miętowa idelanie nadaje się na trawienie, ból brzucha, a nawet kaca ;)

Obrywamy liście z łodyg i zasypujemy je cukrem i zalewamy spirytusem na 3 doby. Po trzech dobach przesączamy, wyciskając przez gazę spirytus z liści mięty (sami zobaczycie ile jeszcze wyleci). Do takiej nalewki dolewamy wodę i już możemy sobie nalać pierwszy kieliszek :)