SUPERPRZEPIS

Miętowo-czekoladowy torcik

  • 7
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 24
Miętowo-czekoladowy torcik Więcej zdjęć (2)

Deser wymaga od nas troszkę czasu i cierpliwości, ale w efekcie końcowym otrzymujemy przepyszne i orzeźwiające ciasto.

Składniki:

Miętowo-czekoladowy torcik

ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

masa miętowa:

  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 35 dag serka naturalnego typu President
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • zielony barwnik

masa śmietankowa:

dodatkowo:

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Miętowo-czekoladowy torcik

ETAP 1:

Miętowo-czekoladowy torcik
Śmietanke z miętą bardzo dobrze schłodzić.

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli pod koniec dodać cukier i ubić na sztywną bezę, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wszystko wymieszać na koniec dodać do ciasta olej.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy około 22 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 15-20 minut.

Masa miętowa:
1 szklankę śmietany zagotować z dodatkiem całych gałązek mięty, następnie wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

ETAP 2:

Miętowo-czekoladowy torcik
Śmietanki muszą być schłodzone wtedy się dobrze ubiją.

Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę wyjąć z lodówki i wylać na sitko, aby liście zostały na sitku, następnie bardzo dokładnie je odcisnąć z soku i śmietanki, liście wyrzucić, a do śmietanki dolać drugą szklankę śmietany i ubić.

ETAP 3:

Miętowo-czekoladowy torcik

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia do ubitej dodać cukier puder i serek, całość wymieszać na małych obrotach robota.

ETAP 4:

Miętowo-czekoladowy torcik

Kiedy masa jest wymieszana dolać troszkę zielonego barwnika spożywczego i płynną żelatynę, wymieszać i na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę.

Masę czekoladową wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta i wstawić do lodówki.

ETAP 5:

Miętowo-czekoladowy torcik
Ciasto na koniec dobrze schłodzić i podawać.

Masa śmietankowa:
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

Masę śmietankowa wylać na masę miętową i wstawić formę najlepiej na cała noc do lodówki, aby ciasto na dobrze zastygło.

Po zastygnięciu deser wyjąć z formy i po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z dodatkiem śmietanki po zastygnięciu polewy dowolnie udekorować.


Tagi:

tort